Sık Sorulan Sorular?

AKİS

İlk plastik kart bir statü göstergesi olarak DINERS CLUB tarafından 1950’de kullanılmaya başlanmıştır. Yalnız üyelere özgün olarak çıkartılmıştır ve para yerine sadece “ismi” ile ödeme yapabilmişlerdir.

Visa ve Mastercard’ın bu alana girmesi ile kartlar, plastik para olarak, başta ABD’de sonra Avrupa ve Dünyanın diğer bölgelerinde çok daha hızlı şekilde yayılmıştır.

İlk kartların fonksiyonu oldukça basittir. Kart sahibinin ismini ve kart numarasını kabartma yazılar ile kullanılarak kart kişiselleştirilmesi yapılmıştır. Ancak plastik kartların yaygınlaşması ile birlikte ortaya çıkan organize suçlar, kart üzerindeki temel güvenlik unsurları ile önlenemez olmuştur. Bunu önlemek için ilk gelişme kartların arka yüzüne manyetik şerit konularak olmuştur. Manyetik şeritli ve kabarma yazılı kart halen en çok kullanılan tip ödeme kartıdır. Uygun donanımı olan herkesin, kolayca manyetik şeritte yazılı veriyi okuyabilmesi, değiştirerek yeniden yazabilmesi manyetik şeridin çok önemli bir zayıfığını oluşturmuştur. Bu yüzden gizli bilgilerin manyetik şeritte tutulması uygun değildir.

Akıllı kartlardaki ve elektronik veri alanındaki gelişmeler yukarıdaki probleme yeni çözümler ortaya çıkartmıştır. 1970’lerde elektronik dünyasında olan büyük gelişmeler sonucunda birkaç milimetrekare alan içine aritmetik işlemci ve veri depo alanı sığdırılabilmiştir. Yapılan testler sonunda, akıllı kartın, yüksek seviyede dayanıklılık ve tahrifata karşı tüm beklentileri fazlası ile karşıladığı görülmüştür. Modern şifreleme tekniklerinin tümleşik devre yapısı ile beraber gelişmesi ile banka kartı uygulamaları da yaygınlaşmıştır.

“ISO 7810 Identification Cards – Physical Characteristics” standardı, üç farklı formatta, kartların sahip olması gereken ölçüleri, esneklik, ısıya dayanıklılık özelliklerini belirler.

  1. Kabartma Yazılı Kartlar
  2. Manyetik Şeritli Kartlar
  3. Akıllı Kartlar

Akıllı kartın en önemli avantajı, içine depolanan bilgi, yetkisiz erişim ve tahrifata karşı korunabilmesidir. Veriye erişim sadece seri yoldan olduğu için bu kapının kontrolü kart işletim sistemi ve güvenlik mekanizması tarafından yapılmaktadır. Bu güvenlik mekanizması altında, gizli bilgi karta yazılabilir ve yetkisiz kişiler tarafından erişilemez. Bu bilgiler uygulama gereği kart işlemcisi tarafından işlenebilir veya kullanabilirler. Bu işlemlerde dışarıya bir bilgi sızmaz. Prensip olarak okuma, yazma ve silme gibi bellek fonksiyonları donanımsal ve yazılımsal olarak belirli şartlara bağlanarak çeşitli güvenlik önlemleri alınabilir.

Şifreleme algoritmalarını da başarılı şekilde uygulayabilmeleri, akıllı kartları uygun ve taşınabilir güvenlik modülleri haline getirmiştir.

Akıllı kartlar, özel bir işlemin gerçekleştirilmesi için bir yetkilendirme aracı veya kart sahibinin tanınmasının aracı olarak kullanılır. Bu işlemlerin sahte kartlar ile yapılmasını önlemek için akıllı kartın üzerine tümleşik devrenin yanı sıra çeşitli güvenlik unsurları da bulundurulur. Kartın gerçek olduğunun kontrolü makinelerin yanı sıra göz ile de yapılacağından, birçok güvenlik unsuru görseldir. Makineler tarafından yapılacak gerçeklik kontrolü, kart işlemcisi ve okuyucu arasındaki özel protokol ile yapılabilir. Ancak, kartın gerçek olduğunu ispatlayacak olan görsel güvenlik unsurlarının, teknik olarak taklidi zor, geniş bir teknik bilgi birikimi gerektiren ve teknik detaylarının kolay elde edilemediği özellikler olması gerekir. İmza paneli, Gökkuşağı baskı, Dekoratif çizgiler, Mikro yazı, Morötesi yazı, Hologram, Hayal resim, Lazer ile nakşetme, Kabartma yazı gibi güvenlik teknikleri kullanılmaktadır.

Akıllı kartların kullanım alanı günümüzde çok yaygınlaşmıştır. Bunların başlıcaları aşağıda görülebilir.

  • Cep Telefonu SIM Kartı
  • Kredi kartı, e-cüzdan
  • Ankesörlü Telefon Kartı
  • Toplu Ulaşım Kartı
  • Sağlık Sigortası Kartı
  • Elektronik (Sayısal) İmza Kartı
  • Kimlik Kartı
  • Ödeme Sistemlerinde Akıllı Kart
  • Otomatik Geçiş Sistemi

Akis (Akıllı Kart İşletim Sistemi) Tübitak Uekae tarafından geliştirilmiş milli akıllı kart işletim sistemidir. Amaca yönelik Akıllı Kart Uygulamalarının yonga üzerinde güvenli bir şekilde çalışabilmesi için gerekli altyapıyı sunar.

Akis (Akıllı Kart İşletim Sistemi) Tübitak Uekae tarafından geliştirilmiş milli akıllı kart işletim sistemidir. Amaca yönelik Akıllı Kart Uygulamalarının yonga üzerinde güvenli bir şekilde çalışabilmesi için gerekli altyapıyı sunar.

Akis Kartlar ile çalışacak şekilde hazırlanmış PC uygulamalarının çalışabilmesi için ihtiyaç duydukları kütüphaneleri (PKCS#11 ,CSP ,MiniDriver) ve AkiA (Akıllı Kart İzleme Aracı) yazılımını içeren kurulum paketidir.

AKiA, AKiS kartların içindeki nesneleri (anahtarlar, sertifikalar) görüntülemek, yönetmek, PIN/PUK değiştirmek, Uygulama blokesini kaldırmak amacıyla geliştirilmiş Java tabanlı yazılımdır. AKiA, sadece Akis kartlarla kullanılabilir.

AKiS PKCS 11 kütüphanesi, PKCS 11 standardını gerçekleştiren AKiS karta özel geliştirilmiş yazılımdır.

PKCS 11 kütüphanesi, Windows işletim sistemlerinde AKiS Yönetici Paketi kurulumuyla System32 dizini altına otomatik olarak kopyalanan “akisp11.dll” isimli yazılımdır.

Linux tabanlı işletim sistemleri için PKCS 11 kütüphanesi “libakisp11.so” adını almaktadır. Bu kütüphane, Pardus işletim sistemi için Pisi paketi içinde, diğer işletim sistemleri içinse ilgili kurulum paketi içinde sisteme kurulmaktadır.

AKiS CSP (Kriptografik Servis Sağlayıcı) kütüphanesi, MS CAPI (Microsoft Kriptografik Arayüzü)’nü AKiS kart ile gerçekleştirmek üzere geliştirilmiş yazılımdır. Windows İşletim sistemine AKiS ile logon olma, Outlook ile şifreleme/deşifreleme/imzalama/imza onaylama, IExlorer ile SSL işlemlerini gerçekleştirir.

CSP kütüphanesi, Windows işletim sistemlerinde AKiS Yönetici Paketi kurulumuyla System32 dizini altına otomatik olarak kopyalanan “akiscsp.dll” isimli yazılımdır. akiscsp.dll, Microsoft tarafından imzalanmıştır.

CSP Kütüphanesi, Windows 2000/XP/Vista/7/2003 Server/2008 Server işletim sistemleri ile çalışmaktadır.

Scroll to Top
bilet

AKİS BİLET / e-Ödeme ve Bilet Uygulaması için Ospt Cipurse Tabanlı Akıllı Kart

AKiS BiLET, OSPT Alliance üyesi TÜBİTAK BİLGEM tarafından, milli olarak geliştirilen akıllı kart işletim sistemi (AKİS) üzerinde çalışan CIPURSE1 tabanlı, temassız akıllı kart teknolojisidir. AKiS BiLET, sağlamış olduğu ileri güvenlik altyapısı, düşük maliyetleri ve dayanmış olduğu açık standartlar nedeni ile özellikle, ulaşım alanında elektronik ücret toplama sistemlerinde ödeme aracı olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Ayrıca erişim yetki kontrolü, otopark sistemleri gibi temassız kart uygulamaları alanlarında da ilk yerli akıllı kart çözümüdür.

TEMEL ÖZELLİKLERİ

  • Temassız veri hızı 848 kbit/s
  • 13,56 MHz çalışma frekansı
  • ISO / IEC 14443-4 protokol katman desteği
  • ISO / IEC 7816 uyumlu dosya sistemi
  • ISO / IEC 7816-4 ve ISO/IEC 7816-9 uyumlu APDU komut kümesi2
  • 8 uygulama desteği2
  • Uygulama başına 32 dosya desteği2
  • İkili Dosya, Linear Kayıt Tipi, Döner Kayıt Tipi, Değer Kayıt Tipi Dosyaları
  • Consistent Transaction3 mekanizması
  • Çoklu Uygulama desteği

GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ

  • CC EAL 6+ güvenlik seviyesine sahip donanım platformu
  • Gerçek Rastgele Sayı Üreteci (TRNG)
  • AES-1284, 128 bit ileri şifreleme mekanizması
  • Her bir uygulama için 8 adet AES-128 güvenlik anahtarı
  • Esnek anahtar yönetim yapısı
  • Differential Power Analysis (DPA) saldırılarına karşı dahili koruma mekanizması
  • Differential Fault Analysis (DFA) saldırılarına karşı dahili koruma mekanizması
  • ISO / IEC 9798-2 tabanlı Mutual Authentication (Karşılıklı Asıllama, AES-128)
  • ISO / IEC 7816-4 tabanlı Güvenli Mesajlaşma modları (Plain, AES MACed, AES ENCed)
  • Veri bütünlük koruması
  • Dosya bazlı Erişim Yetkilendirme ve Güvenli Mesajlaşma

UYGULAMA ALANLARI

  • eBilet uygulamaları
  • Personel devam kontrol sistemleri
  • Erişim yetki kontrol sistemleri
  • Otopark sistemleri
  • Kütüphaneler
  • Sağlık, sosyal yardım, sadakat vb. kart uygulamaları

CIPURSE
AÇIK STANDARTLAR

CIPURSE açık standartları, güvenli, esnek ve standart elektronik ücret toplama çözümleri sunabilmek için ISO/IEC 7816, ISO/IEC 14443 standartları ve AES-128 üzerine kurulmuş, kanıtlanmış bir teknoloji altyapısı sağlamaktadır.

BAĞIMSIZ TEKNOLOJİ
Platform bağımsız: CIPURSE teknolojisi tüm spesifikasyonlara uygun herhangi bir akıllı kart yongası üzerinde gerçeklenebileceği gibi NFC SIM kartlar veya JavaCard’lar üzerinde de bir applet olarak gerçeklenebilmektedir.

Tedarikçi bağımsız: CIPURSE teknolojisi belirli bir üreticinin özel çözümü olarak değil, isteyen herkesin gerçeklemesini yapabileceği standart ve açık bir teknoloji olarak geliştirilmiştir. Günümüzde aralarında TÜBİTAK’ın da bulunduğu birçok firma CIPURSE ürün gerçekleştirmekte ve bu firmaların sayısı giderek artmaktadır.

Kart okuyucu bağımsız: CIPURSE kartlarla haberleşebilmek için mevcut kart okuyucularda değişiklik yapılması gerekmemektedir. ISO/IEC 14443 Type A L4 standartlarını destekleyen tüm akıllı kart okuyucularında CIPURSE teknolojisi kullanılabilmektedir.

1 CIPURSE açık spesifikasyonları OSPT Alliance tarafından yayınlanmaktadır.
2 Sadece CIPURSE T Profili için geçerlidir.
3 Karta yazılacak verinin bir seferde ve tam olarak yazılmasını sağlayarak iletişim problemlerinde
yaşanabilecek muhtemel veri bozulmalarını önleyen mekanizma.
4 AES, Advance Encryption Standard, ISO / IEC 18033-3:2010 & FIPS 197.

esrc

AKİS GEZGİN e-Sürücü Belgesi Uygulaması

AKiS GEZGiN e-Sürücü Belgesi uygulaması ISO/IEC 18013 standartlarına (ISO/IEC 18013-3:2009 ve ISO/IEC 18013-3:2017)1 uyumlu olarak geliştirilmiştir. Basic Access Protection (BAP) özelliği sayesinde temassız yongadaki bilgiler sadece güvenli haberleşme ile okunabilmekte olup, Aktif Asıllama özelliği sayesinde pasaportun kopyalanması engellenmektedir. Extended Access Protection (EAP) özelliği (ISO/IEC 18013-3:2009 uyumluluğu) sayesinde tüm dosyalar (DG1 – DG24); Extended Access Control  (EAC) özelliği (ISO/IEC 18013-3:2017 uyumluluğu) sayesinde de kişiye özel biyometrik veri (DG3 ve DG4) koruma altına alınmaktadır. EAP/EAC, yalnızca yetkili okuyucuların bu veri gruplarına erişebilmesini sağlar.

AKiS GEZGiN e-Sürücü Belgesi uygulamasında toplam 24 adet veri grubu (DG1 – DG24) bulunabilir; bunlardan içerisinde belge sahibinin demografik veri ile araç kategori, kısıtlama ve koşullarının yer aldığı DG1’in tanımlanması zorunlu, diğer veri gruplarının tanımlanması ise tercihe bağlıdır.

AKiS GEZGiN SÜRÜCÜ BELGESİNİN ÖZELLİKLERİ

ISO/IEC 18013 LDS

  • Basic Access Protection (BAP)

Active Authentication (AA)

  • RSA (2048 bit’e kadar): SHA-1, SHA-256, SHA-384, SHA-512
  • ECC (521 bit’e kadar): SHA-1, SHA-224, SHA-256, SHA-384, SHA-512

Extended Access Protection (EAP)

  • ISO/IEC 18013-3:2009
  • RSA (3072 bit’e kadar): SHA-1, SHA-256, SHA-512
  • ECC (521 bit’e kadar): SHA-1, SHA-224, SHA-256, SHA-384, SHA-512

Extended Access Control (EAC)

  • ISO/IEC 18013-3:2017
  • EAC v1
  • RSA (3072 bit’e kadar): SHA-1, SHA-256, SHA-512
  • ECC (521 bit’e kadar): SHA-1, SHA-224, SHA-256, SHA-384, SHA-512

Temassız İletişim

  • ISO/IEC 14443-3, 4 Type-A
  • 424/848 kbps iletişim hızı

Güvenli Haberleşme

  • DES3
  • AES-128, AES-192, AES-256

Çoklu Yonga Desteği2

  • Infineon SLE78CLFX3000P (88K Bellek alanı)
  • Infineon SLE78CLFX4000P (192K Bellek alanı)
  • NXP P71D320P (80K Bellek Alanı)

Standart Uyumluluğu

  • ISO/IEC 18013-3
  • ISO/IEC 14443-3, 4
  • ISO/IEC 7816-48, 9
  • BSI TR-03110(EAC için)
  • BSI TR 03111

BASIC ACCESS PROTECTION (BAP)

Temassız yonga içerisindeki verilere yetkili bir terminal tarafından erişimi sağlayan ve terminal ile temassız yonga arasındaki mesajlaşmanın güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayan mekanizmadır. e-Sürücü Belgesi üzerinde basılı olan MRZ (Machine Readable Zone) / SAI (Scanning Area Identifier) bilgisinin optik olarak okunması veya operatör tarafından girilmesi ile oturum anahtarlarının oluşturulmasını, doğrulanmasını ve güvenli mesajlaşmanın başlatılmasını sağlar.

EXTENDED ACCESS PROTECTION (EAP)

Yonga Asıllaması (EAP – CA) ile güvenli oturum anahtarlarının güncellenmesini ve Terminal Asıllaması (EAP – TA) ile de rol tabanlı sertifikalar kullanılarak yonga içerisindeki tüm veri gruplarına erişimin kontrol edilmesini sağlar.

EXTENDED ACCESS CONTROL (EAC)

Yonga Asıllaması (EAC – CA) ile güvenli oturum anahtarlarının güncellenmesini ve Terminal Asıllaması (EAC – TA) ile de rol tabanlı sertifikalar kullanılarak yonga içerisindeki opsiyonel imza ve biyometrik veri gruplarına erişimin kontrol edilmesini sağlar.

ACTIVE AUTHENTICATION (AA)

eSürücü Belgesi yongasının birebir kopyasının yapılmasını engeller.

 

[1] Kişiselleştirilmiş AKiS GEZGiN kartları, kişiselleştirilmeye bağlı olarak, ISO/IEC 18013-3:2009 ve ISO/IEC 18013-3:2017 standartlarından sadece birini destekleyebilir.
[2] Yongalar CC EAL 6+ güvenlik değerlendirme sertifikasına sahiptir.

epasaport

AKİS GEZGİN e-Pasaport Uygulaması

e-PASAPORT UYGULAMASI

AKiS GEZGiN e-Pasaport uygulaması ICAO 9303 standartlarına uyumlu olarak geliştirilmiştir. Basic Access Control (BAC) ve Supplemental Access Control (SAC) özellikleri sayesinde temassız yongadaki bilgiler sadece güvenli haberleşme ile okunabilmekte olup, Aktif Asıllama özelliği sayesinde pasaportun kopyalanması engellenmektedir. Ayrıca EAC özelliği ile CVC sertifikaları kullanılarak kişiye özel biyometrik veriler koruma altına alınmaktadır; sadece izin verilen ülkelerin bu verilere erişimi mümkün olmaktadır.

AKiS Gezgin e-Pasaport uygulamasında Logical Data Structure (LDS) 1.7 desteklenmekte olup azami 11 adet veri grubu (DG1 – DG11) bulunabilir; bunlardan içerisinde MRZ verisi bulunan DG1’in tanımlanması zorunludur, diğer veri gruplarının tanımlanması ise tercihe bağlıdır.

AKiS GEZGiN PASAPORT’UN ÖZELLİKLERİ

ICAO LDS 1.7
Basic Access Control (BAC)
Active Authentication (AA)

  • RSA (2048 bite kadar): SHA-1, SHA-256, SHA-384, SHA-512
  • ECC (521 bife kadar): SHA-1, SHA-224, SHA-256, SHA-384, SHA-512

Supplemental Access Control (SAC)

  • PACE v2
  • MRZ ve CAN desteği
  • Generic Mapping ve Integrated Mapping desteği
  • ECDH (512 bit'e kadar Brainpool eğrileri)
  • DH (1024 bit, 2048 bit)

Extended Access Control (EAC)

  • EAC v1
  • RSA (3072 bit’e kadar): SHA-1, SHA-256, SHA-512
  • ECC (521 bit’e kadar): SHA-1, SHA-224, SHA-256, SHA-384, SHA-512

Temassız İletişim

  • ISO/IEC 14443-3, 4 Type A
  • 424/848 kbps iletişim hızı

Güvenli Haberleşme

  • DES3
  • AES-128, AES-192, AES-256

Common Criteria (CC) güvenlik seviyesi

  • BAC için CC EAL 4+ (ALC_DVS.2)
  • SAC & EAC için CC EAL 5+ (ALC_DVS.2, AVA_VAN.5)

Çoklu Yonga Desteği1

  • Infineon SLE78CLFX3000P (88K bellek alanı)
  • Infineon SLE78CLFX4000P (192K bellek alanı)
  • NXP P71D320P (80K bellek alanı)

Standart Uyumluluğu

  • ICAO 9303
  • ISO/IEC 14443-3, 4
  • ISO/IEC 7816-48, 9
  • ICAO Technical Report Supplemental Access Control for MRTDs (SAC için)
  • BSI TR-03110 (EAC için)
  • BSI TR 03111

BASIC ACCESS CONTROL (BAC)

Temassız yonga içerisindeki verilere yetkili bir terminal tarafından erişimi sağlayan ve terminal ile temassız yonga arasındaki mesajlaşmanın güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayan mekanizmadır. e-Pasaport üzerinde basılı olan MRZ (Machine Readable Zone)  bilgisinin optik olarak okunması ile oturum anahtarlarının oluşturulmasını, doğrulanmasını ve güvenli mesajlaşmanın başlatılmasını sağlar.

EXTENDED ACCESS CONTROL (EAC)

Yonga Asıllaması (EAC – CA) ile güvenli oturum anahtarlarının güncellenmesini ve Terminal Asıllaması (EAC – TA) ile de rol tabanlı sertifikalar kullanılarak yonga içerisindeki DG3 (Parmak izi) ve DG4 (iris) veri gruplarına erişimin kontrol edilmesini sağlar.

ACTIVE AUTHENTICATION (AA)

e-Pasaport yongasının birebir kopyasının yapılmasını engeller.

SUPPLEMENTAL ACCESS CONTROL (SAC)

Diffie - Hellman anahtar oluşturma protokolleri (DH/ECDH) sayesinde BAC 'ye göre daha güvenli ve kuvvetli oturum anahtarları oluşturulmasını sağlayan bir mekanizmadır.

 

[1] Yongalar CC EAL 6+ güvenlik değerlendirme sertifikasına sahiptir.

akispki

AKİS PKI / Akıllı Kart İşletim Sistemi

AKiS işletim sistemi, ISO/IEC 7816 standartlarına uygun olarak geliştirilmiş olup, PKI özelliklerine sahiptir. AKİS v2.2 ve v2.5 versiyonları, PKCS#15 veri yapısı ile kişiselleştirilmeleri durumunda kullanıcı girişi (login), sayısal imza vb. PKCS#11 uygulamalarında kullanılabilmektedirler.

AKiS PKI1 Özellikleri:

  • ISO/IEC 7816-4, 8, 9 komut kümesi desteği
  • AES-256 güvenli mesajlaşma
  • Özet alma
  • Kart Doğrulanabilir Sertifika (CVC) desteği
  • Rol−tabanlı erişim mekanizması
  • Gerçek Rastgele Sayı Üreteci (TRNG)
  • RSA sayısal imzalama, deşifreleme ve CVC sertifika onaylama işlemleri2
  • RSA anahtar çifti üretme3
  • ECDSA imzalama (ECC 128 – 640 bit aralığı)
  • ECC anahtar çifti üretme (ECC 128 – 640 bit aralığı)4
  • Simetrik şifreleme/şifre çözme (DES3, AES-128, AES-192, AES-256)4
  • Kriptografik bütünlük hesaplama (DES3 MAC/CMAC/RetailMAC, AES MAC/CMAC)4
  • Common Criteria (CC) EAL 4+ güvenlik seviyesi
  • Çoklu yonga desteği5
    • UKTÜM-H v7.01
    • Infineon SLE78CFX2400P
    • NXP P71D320P

[1] PKCS#11 uygulamalarına yönelik sürücü desteği (PKCS#11 ve Minidriver).
[2] AKiS v2.5 için RSA 1024 – 2816 bit aralığı desteklenmekte olup, AKiS v2.2 için sadece RSA 1024 bit ve 2048 bit desteklenmektedir.
[3] AKiS v2.5 için RSA 1024 – 2816 bit aralığı desteklenmekte olup, AKiS v2.2 için sadece RSA 2048 bit desteklenmektedir.
[4] Sadece AKiS v2.5’te desteklenmektedir.
[5] Yongalar en az CC EAL 5+ güvenlik değerlendirme sertifikasına sahiptir.

ulusal

Ulusal Kimlik Kartı / TC & KKTC Kimlik Kartı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ve KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI

  • Görsel kimlik doğrulama
    Fotoğraf, ıslak imza, guilloche, gökkuşağı baskı, MLI, mikro yazı, raster baskı, charm, relief baskı, optik değişken mürekkep, mor ötesi mürekkep ve OVD/DOVID
  • Elektronik kimlik doğrulama
    Elektronik sertifika, sayısal fotoğraf, PIN
  • Biyometrik doğrulama
    Parmak izi/parmak damar izi/el aya izi
  • Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) ve özel anahtar yükleyebilme
  • ISO/IEC 7816-4, 8, 9 komut kümesi desteği
  • AES-256 güvenli mesajlaşma
  • Özet alma
  • Kart Doğrulanabilir Sertifika (CVC) desteği
  • Rol−tabanlı erişim kontrol mekanizması
  • Gerçek Rastgele Sayı Üreteci (TRNG)
  • RSA sayısal imzalama, deşifreleme ve sertifika onaylama işlemleri1
  • RSA anahtar çifti üretme2
  • ECDSA imzalama (ECC 128 – 640 bit aralığı)3
  • ECC anahtar çifti üretme (ECC 128 – 640 bit aralığı)3
  • Simetrik şifreleme/şifre çözme (DES3, AES-128, AES-192, AES-256)3
  • Kriptografik bütünlük hesaplama (DES3 MAC/CMAC/RetailMAC, AES MAC/CMAC)3
  • Common Criteria (CC) EAL 4+ güvenlik seviyesi
  • Çoklu yonga desteği4
    • UKTÜM-H v7.01
    • Infineon SLE78CFX2400P
    • NXP P71D320P

ELEKTRONİK SEYAHAT BELGESİ UYGULAMASI (Temassız Kart Özelliği)5

  • Standart uyumluluğu
    • ICAO 9303
    • ISO/IEC 14443-3, 4
    • ISO/IEC 7816-4, 8, 9
    • ICAO Technical Report Supplemental Access Control for MRTDs (SAC için)
    • BSI TR-03110 (EAC için)
    • BSI TR 03111
  • ICAO LDS 1.7 veri yapısına uyumlu
  • Basic Access Control (BAC)
  • Active Authentication (AA)
    • RSA (2048 bit’e kadar): SHA-1, SHA-256, SHA-384, SHA-512
    • ECC (521 bit’e kadar): SHA-1, SHA-224, SHA-256, SHA-384, SHA-512
  • Supplemental Access Control (SAC)
    • PACE v2
    • MRZ ve CAN desteği
    • Generic mapping ve Integrated mapping desteği
    • ECDH (512 bit'e kadar Brainpool eğrileri)
    • DH (1024 bit, 2048 bit)
  • Extended Access Control (EAC)
    • EAC v1
    • RSA (3072 bit’e kadar): SHA-1, SHA-256, SHA-512
    • ECC (521 bit’e kadar): SHA-1, SHA-224, SHA-256, SHA-384, SHA-512
  • Temassız İletişim
    • ISO/IEC 14443-3, 4 Type-A
    • 424/848 kbps iletişim hızı
  • Güvenli Haberleşme
    • DES3
    • AES-128, AES-192, AES-256
  • Common Criteria (CC) güvenlik seviyesi
    • BAC için CC EAL 4+ (ALC_DVS.2)
    • SAC & EAC için CC EAL 5+ (ALC_DVS.2, AVA_VAN.5)
  • Çoklu yonga desteği4
    • Infineon SLE78CLFX3000P
    • Infineon SLE78CLFX4000P
    • NXP P71D320P

[1] AKiS v2.5 için RSA 1024 – 2816 bit aralığı desteklenmekte olup, AKiS v2.2 için sadece RSA 1024 ve 2048 bit desteklenmektedir.
[2] AKiS v2.5 için RSA 1024 – 2816 bit aralığı desteklenmekte olup, AKiS v2.2 için sadece RSA 2048 bit desteklenmektedir.
[3] Sadece AKiS v2.5’te desteklenmektedir.
[4] Yongalar en az CC EAL 5+ güvenlik değerlendirme sertifikasına sahiptir.
[5] AKiS GEZGiN özellikleridir.